L'Enciclopèdia Catalana online

Qui més qui menys ha tingu una Enciclopèdia Catalana a les mans, jo com a mínim en tinc molt bon record. No soc persona de lletres però recordo que m'agradava (quan ho havia de fer) consultar la que teníem a casa.  Fins i tot quan no tocava, per llegir coses relacionades amb la història, amb la física, etc.

Eren temps en que en prou feines s'havia sentit parlar d'internet. El Google encara havia d'existir i la gent cercava webs indexades manualment al directori de Yahoo!, o l'Altavista.

Però quan ja hem passat la primera època de la web i estem immersos de ple a la Web2.0, potser començava a ser hora de disposar de l'enciclopedia a la xarxa. Disposar, com disposem avui, d'una enciclopedia extraordinaria com és la Viquipèdia [en] no treu la necessitat de disposar per a la lliure consulta de l'Enciclopèdia Catalana. I així ha estat.

Ja tenim disponible, i amb accés totalment lliure, l'Enciclopèdia de tota la vida a internet. S'ha adaptat així als nous temps, a l'època de coneixement. S'ha fet, doncs, el pas que ja s'havia fet feia temps en altres camps tant importants com l'ensenyament (per posar l'exemple de la UOC, un nou model d'ensenyament a distància).

A més, pel que he llegit, s'espera incorporar la participació dels usuaris en un futur no molt llunyà. No serà una participació amb tant de pes com pot ser el cas de la Viquipèdia, perquè la importància de l'equip editor serà gran. Però si que és un gest d'adaptació als nous temps.

Pel que fa a la web en si hi ha unes quantes coses que també es podrien comentar. Tot i que la primera pagina de la web valida xhtml 1.0 el disseny està fet amb taules, recurs totalment injustificat si es té en compte la senzillesa de la pagina principal. L'aparença d'aquesta primera pagina, però, és d'allò més web2.0; fins i tot hi ha el "beta" corresponent.

Hi ha tres tipus principals de cerca: a l'enciclopèdia, al diccionari i a l'enciclopèdia en anglès. En el primer cas el resultat tarda molt a aparèixer. Pot ser una qüestió temporal o fins i tot casual. En canvi el cas del resultat d'una cerca al diccionari és molt més ràpid. Suposo que deu ser normal.

Un aspecte a destacar és la utilització de AJAX en la recerca per l'enciclopèdia, una prova més que la web a estat feta a l'era web2.0. Malgrat això, el resultat de la cerca no valida els estàndards ni per casualitat. Esperem que això es pugui solucionar d'aquí a no gaire. Cal recordar que el projecte està en fase beta.

[Comentari]

Cercar a l'apartat d'enciclopèdia la paraula viquipèdia m'ha costat mig minut. Podria semblar que això és per la gran quantitat d'informació que s'ha de recórrer en la consulta. Però és que tot just obtinc la resposta torno a fer la mateixa cerca i em torna a tardar aproximadament el mateix.

Em penso que no hi ha cap sistema de cache de les consultes que es fan, una cosa molt important en una web com aquesta. Això es podria fer a nivell de base de dades o a nivell d'aplicació, però en aquest cas, i a jutjar pels resultats, no sembla que existeixi a cap nivell.

Una altra cosa que m'ha estranyat és la utilització de cgi-bin, una tecnologia força desplaçada per les eines actuals, com els llenguatges d'script.

[Actualització]

Era una qüestió temporal? Ara funciona raonablement bé, amb un temps de resposta raonable...

Vidcus: Impressió i retolació