Actualització del blog per vacances

Del mon de la informàtica, i en concret del programari lliure, hi ha moltes àrees que m'interessen. Ja sigui per curiositat o per motius estrictament professionals sovint haig d'aprendre coses noves.
La intenció d'aquest blog ha estat sempre de mantenir-lo amb material molt divers: política, cultura, temes més personals, programari lliure. Però el cert és que darrerament l'he tingut força abandonat i tinc ganes de fer-hi alguna cosa.

La introducció de les xarxes socials ha fet que els blogs que no són específics, com és el cas del meu, tinguin una utilitat limitada, doncs eines com el twitter, twitxr, facebook, etc cubreixen sobradament les necessitats que els blogs satisfan.

A partir d'aquest estiu miraré de tornar a l'activitat, començant pel programari lliure, i no és de cap manera una el·lecció a l'atzar.

El programari lliure, com molta gent ja deu saber, no és només un munt de programes gratuïts, va més enllà, planteja un nou model de negoci. Sí, si. Allò que alguns creien gratuït, resulta que planteja un model empresarial que les grans corporacions dedicades al programari ja fa un temps que estan aplicant. Es tracta d'encarar el negoci als serveis, i no al producte en si mateix.
És cert que hi ha qui es resisteix i cobra 800€ per un paquet ofimàtic, però molt provablment això anirà canviant.

El cas és que els ultims dies he començat a explorar el món dels clusters, de l'alta disponibilitat de sistemes, la virtualització, cloud computing, etc. Tot això que pot semblar molt estrany, ens envolta a tots els usuaris d'internet, o de qualsevol tipus de servei en xarxa, i no ens n'adonem.

Així doncs he decidit que aniré publicant articles relacionats amb aquests temes, mirant de trobar solucions i compartir casos concrets amb aquelles persones a les que pugui interessar. Això si, sempre ho plantejaré mitjançant eines de programari lliure perquè és amb les que em trobo més a gust.
El primer article serà una prova que he fet per a crear un cluster d'arxius amb dos nodes, amb un plantejament, no només d'alta disponibilitat sinó també per donar servei a entorns allunyats.