Informàtica

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /data/web/socaqui.cat/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

El final dels sistemes operatius

La vida dels sistemes operatius ha estat curiosa. Inicialment eren, al igual que moltes aplicacions, un producte més de fabricant del maquinari.
En el moment en el que el maquinari va deixar de tenir tanta importància va començar a tenir importància el Sistema Operatiu. En un mercat gairebé destinat a ordinadors de gans empreses dominava Unix i les seves variants. Fins que va arribar Windows.

Signatures als correus electrònics

Per més vegades que m'hi trobo no m'acabo d'acostumar a les signatures del correu electrònic, i a la funcionalitat que algunes persones hi volen donar.

El disclaimer o comentari final que fa referència a la privacitat és molt gràciós. En molts casos en comptes d'un comentari sembla una amenaça. De què serveix posar un que no llegeixis el correu si tu no ets el destinatari just al final del correu, quan molt provablement ja t'ho has llegit tot?

Per fi he entregat la pràctica

Feia molts dies que només d'arribar de la feina em posava davant de l'ordinador per un coi de pràctica del Master de la UOC.

Finalment no l'he pogut acabar perquè em falta una mica de temps per polir el programa. Serà el que l'avaludor cregui, però m'hi he deixat les neurones.

Amb tres setmanes em fet un intensiu de tipus, estructures, matrius, punters, etc que deu n'hi do.

Això del C no ha estat mai el meu fort, i em penso que amb la pràctica queda una mica demostrat. Espero, però, haver tret una nota que no m'obligui a anar a l'exàment final perquè en aquest cas voldira dir que ja puc dir adeu a l'assignatura.

Ara em faltarà temps per a recuperar el nivell del temari de les altres assignatures. 

...and the winner is Drupal!

Això de fer-se el seu propi gestor de continguts em penso que ho és una cosa que ja no faré, potser quan sigui gran.

Per qüestions que no venen al cas estic investigant sobre gestors de continguts i n'he vist alguns d'interessants. Estic parlant de gestors de continguts, no de sistemes de Blogs...

typo3: sembla potent, i amb una comunitat d'usuaris (bàsicament en terres germàniques) força important. El descartaria perquè per a posar-lo en funcionament cladria aprendre'n el llenguatge. So et dediques a fer webs és una eina que una vegada dominada pot ser molt útil però per un cas concret no val la pena.

Joomla: l'he fet servir en alguna ocasió. És senzill de posar en funcionament però així com el Typo3 semblava més versàtil (amb una mica de programació) aquest sembla més complicat. S'ha de dir que l'entorn d'administració és molt amigable, però no massa intuitiu quan has de fer segons què.

ezPublish: l'he instal·lat per fer una prova i m'agrada força. És senzill i per a fer una instal·lació és ideal. Permet modificar continguts en mode d'administració o navegant per la web, i pot ser molt útil.

Wordpress: no és un CMS (gestor de continguts) però amb algunes modificacions pot comportar-se com a tal. Això, però, em frenaria una mica a l'hora de triar-lo. Després les actualitzacions són més "doloroses". Tot i això, la quantitat de codi de gent que contribueix és molt gran i com a sistema de glogs és genial (millor que el DilBlog i tot, potser!).

Drupal: el primer contacte que vaig tenir amb aquest gestor de continguts (molt utilitzat per blogs, també, no va ser gaire satisfactoria. Vaig trobar que pel meu nivell el codi era molt complicat i que si hi havia de fer alguna modificació m'hi podia morir. Però he descobert (i comprobat) que amb un moment es pottenir una instal·lació funcionant en multiples idiomes i diferents dominis compartint taules de les bases de dades com per exemple els usuaris. Brutal, és el que realment necessitava.

Falta de temps

Ajutjar pe fet que sigui l'hora que és (està jugant el Barça) poca gent es podria pensar que em falta temps. Però és així.

Faig un parèntesi en la meva "concentració" i m'esbargeixo una mica. Estic fent la nova botiga de partisanowear.com i després d'estar tot el dia treballant, perdent el temps amb el cotxe amunt i avall, amb una certa edat... doncs un servidor està cansat.

A aquestes hores costa de concentrar-se, no perquè sigui tard, sinó perquè son massa hores acumulades de concentració i quan arrives a casa sembla que t'hauries de relaxar una mica, però no.

De fet, no estic segur que mai me'n surti (espero que si) d'arribar a casa i no tenir res a remenar amb el paratu del teclat

GoogleEarth, googlemaps i el gps

Ruta amb GoogleMapsFa temps que el en David (el meu germanet) ha agafat afició per la bicicleta. Però no és pas allò d'anar a fer un volt, sinó que es tracta de fer molts quilòmetres. Descaradament jo no podria pas fer-ho, com a mínim ara.

Però bé, no és pas d'això que volia parlar. Resulta que un dia em va ensenyar aque ara les rutes les guarda amb el GPS. Si, una mica friqui, ho sé. Però avui en dia qui no fa coses d'aquestes?

D'això se'n diuen tracks i guarden el recorregut que realitzen. Amb programari que no sé com es diu poden reproduir el camí realitzat i fins i tot simulant la velocitat. En fi, una passada.

Però comentavem que qui sap si per GNU/Linux es podria trobar programari de l'estil que utilitza ell. Buscant vaig veure una aplicació, entre d'altres, que s'anomena GpsBabel i que serveix per a transformar els tracks a una infinitat de formats. Eus aquí, el GoogleEarth també té format per mostrar rutes.

MS, vista i el català

Com a subtítol: una defensa del programari lliure.
Aquesta setmana passada he sentit i llegit que l'empresa de programari privatiu Microsoft picava l'ullet al català i per extenció a Catalunya (principat, s'entén). El director de la companya a Catalunya destacava que la nova versió de Windows, el Vista, ha general més de 250 nous llocs de treball en els seus socis tecnològics al principat. Que tindria moltes millores com a sistema operatiu i que era un bon producte en el que hi havien trebvallat milers de persones.

Però el senyor Grau, a part de les excel·lències ocultava altres aspectes del seu producte com per exemple que s'ha hagut d'endarrerir uns quants mesos (crec que un parell d'anys) el seu llançament. Que el català segurament l'hem hagut de pagar tots mentre que d'altres sistemes operatius estan disponibles en català sense cap mena de cost; per tant no és cap mèrit. Que la nova versió del seu sistema operatiu requerirà unes prestacions que molts dels equips que tenim el 90% de la població no seran suficients per a fer-lo funcionar.
Una alta cosa que no solen dir és que les patents de programari fan que la informàtica no es pugui desenvolupar lliurement i al final acaven essent un entrebanc tecnològic.

Un altre model de negoci és possible

Moltes vegades s'ha dit que el programari lliure no permet generar negoci. Encara més, s'ha arribat a afirmar que el programari lliure destrueix llocs de treball. És evident que afirmacions d'aquest tipus les generen persones interessades en algún negoci basat en un model obsolet, el de les llicències i les patents.

Tot i que aquests mateixos interessos econòmics s'entesten a fer creure a la gent que el model de negoci que defensen és el correcte, la realitat diària ens ensenya amb diversos exemples que no és així. El món del programari informàtic ha canviat molt els darrers anys. Internet i la millora general pel que fa al seu accés ha portat a una situació que molts no s'esperaven.

Fa uns anys, si una empresa volia utilitzar un determinat producte ofimàtic, per exemple un full de càlcul no tenia gaire opcions més enllà d'entrar en contacte amb una empresa desenvoplupadora de programari que li vengués el programa amb unes determinades restriccions i amb l'accpetació implícita d'algunes clàusules.

Avui en dia, internet permet la creació de comunitats virtuals de tot tipus, en les que la comunicació és gairebé instantània. Aquestes comunitats poden tenir diferents objectius, i un d'aquests pot ser el desenvolupament de programari, en aquest cas de programari lliure. Les eines a la disposició de tothom fan que la comunicació entre els membres d'aquests equips sigui tant o més ràpida que entre els treballadors d'una empresa que comercialitza el seu producte tancat. A més, el programari lliure posa a disposició de qui ho vulgui el codi font, que permet estudiar com funcionen els programes per dins. Per tant, l'aportació de persones externes al projecte és possible, mentre que em programari privatiu l'aportació es limita a "enviar informe de error".

Tota questa explicació pot semblar donar la raó a la idea que això destrueix llocs de treball. Doncs no, com es comenta en el títol de l'apunt, un altre model de negoci és possible. És el model de negoci basat en el servei i no en la llicència de l'aplicació. La veritat és que hi ha molts exemples d'això. Aplicacions o serveis basats en programari lliure que poden generar un negoci. Tot això en si potser no és innovació, però si que és, com a mínim, un canvi de tendència.

Es podrien posar molts i molts exemples sobre això. Eyeos, Menéame, etc. Darrerament llegeixo una web sobre innovació que recomano. Aquesta web està allotjada al projecte WordPress. Per això he pensat de posar-ho com a exemple. I a més després de llegir un comentari al blog de'n Ricardo Galli (creador de Menéame).

Wordpress és un projecte que té com a objectiu la creació d'una aplicació per a crear blogs (personals o del que sigui). La gràcia d'aquest projecte és que el codi font no és un secret guardat en una caixa forta, sinó que està a disposició de tothom que ho vulgui. Però no només això, perquè paral·lelament al projecte, el seu líder Matthew Mullenweg ha creat una empresa que ofereix serveis al voltant d'aquest projecte. L'exemple més clar és que ofereix un servei, gratuït, per què tothom que ho desitgi es pugui crear un bloc a wordpress.com, amb totes les funcionalitats que ofereix aquesta aplicació.

El cas és espectacular, perquè en Matthew té només 22 anys i ha aconseguit, primer crear una comunitat i un projecte de programari lliure molt bo i molt potent; i segon un empresa que segeix el model de negoci dels serveis, el model de negoci del futur per més que alguns s'entestin a dir el contrari. Segurament el temps (segurament no massa) donarà la raó a la gent que creu en aquest model.

Un nou projecte

No sé què passarà amb aquest weblog, però suposo que tendirà a desaparèixer. És una llàstima perquè le projecte del dilblog em va consumir moltes hores.

Ja està en funcionament SócAquí.cat. Es tracta d'un servei de blog casolà per a persones properes. Jo també hi tindré el meu espai Paraules a la xarxa.

Problemes solucionats

Sembla que els problemes que he tingut amb PerMoltsAnys.com estan solucionats. Bé, no ha pas sigut gràcies al hosting on jo ho tenia, sinó que he hagut de canviar de servidor.

De moment està muntat en un servido privat virtual a l'altra punta del mon. Tot i això n'estic molt contant, tant de la rapidesa amb la que he pogut fer-ho tot, com pel tracte rebut.

El hosting per si a algú li interessa és RimuHosting que, val a dir-ho, compta amb projectes molt més importants en els seus servidors virtuals com és el cas de Meneame.
Syndicate content